June
14

Откакто банките започнаха по-активно да предлагат ипотечни кредити, някои продавачи отказват да свалят цените на жилищата, сочат наблюденията на брокерите за последния месец-два. Преди това почти всички правели отстъпки от първоначално обявената цена, но сега пробвали да продадат на нея.

“Заради повишения брой огледи напоследък мислят, че интересът към имота им е голям и задържат цени. Стават по-неотстъпчиви”, коментира Цветелина Тасева, шеф на “Адрес недвижими имоти”. Склонявали обаче на по-ниски нива, когато видят, че има сигурен купувач с пари.

За да се стигне до успешна продажба, трябва да се правят отстъпки до реалната стойност, защото в повечето случаи офертната цена е много завишена”, съветва Тасева. Според нея реална цена е тази, на която има сключени сделки за подобен имот. “Все още има участници на пазара, които не се съобразяват с търсенето и държат твърде високи цени”, сочат наблюденията и на Орлин Владиков, шеф на “Орвитекс”.

Като цяло нямало повишение на цените, категорични са брокерите. Според тях няма фактори, които да доведат до това и в близко бъдеще. Така най-търсени продължавали да са едностайните ново строителство на цени 25 000 евро в София, и двустайни и тристайни ново и старо строителство между 30 000 и 60 000 евро.

От една страна, липсвали признаци за трайно икономическо възстановяване и по-разхлабена банкова дейност. От друга, купувачите се страхували от нестабилността на икономиката и на личното си положение и по-трудно вземали решение да купят имот и да изтеглят кредит.

Имало повече огледи, но много от купувачите не били истински. Когато се стигнело до вземане на решение, най-често се оказвало, че или нямат пари и не могат да си осигурят финансиране, или променяли критериите за търсене. Така повечето огледи не се трансформирали в сделки.

Според Владиков пазарът ще продължи да е в латентно състояние и със свръхпредлагане. Дългите списъци с имоти на съдия-изпълнителите и банките разколебавали пазара и дори го стъписвали, защото излизали цени под себестойност.

Това карало купувачите да са много предпазливи.

“Съмнявам се скоро да се върнем в равнищата, на които бяхме преди кризата. 5-6 г. няма да се възстановим, защото трудно ще върнем крупните чужди инвестиции, няма да има голяма строителна активност и т.н.”, обясни Владиков. Тасева очаква в най-добрия случай задържане на сегашните нива през лятото, а в най-лошия - спад от още около 4-5%, какъвто е отчетен от началото на годината.

Въпреки това брокерите са на мнение, че има известно раздвижване напоследък. “Пазарът на жилищни имоти се съживява”, коментираха и от Winslow Group. Те неотдавна подновиха работата си по затворен комплекс в Манастирски ливади и вече имали нови продажби.

Положителни сигнали идвали и от правителството. Започналото възстановяване на забавени плащания от държавата към фирми щяло да се отрази върху потреблението и косвено върху имотите. Все още обаче не било ясно дали безработицата няма да се покачи още и да влоши финансовото състояние на много хора, които са планирали да купуват имот.

www.imoti.net

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.