June
23

Народното събрание реши държавният бюджет да отпусне допълнително около 86 100 000 лева за дофинансиране на строителството и надзора на автомагистрала “Люлин”.
Това се прави заради удължаване на срока за изграждането й през 2011 г. Мерките за приключване на проекта са залегнали в доклад на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), който парламентът подкрепи със свое решение, след около два часа дебати и удължаване на пленарното заседание.

В документа се посочва, че за тази година ще бъдат необходими 62.586 млн. лева повече. За приключването на проекта и усвояване на парите от програма ИСПА, чийто срок първоначално е в края на тази година, е необходимо да се подпише допълнително споразумение към договора с изпълнителя. В него трябва да бъдат заложени нужният финансов ресурс и мерките за ускоряване на проекта, е записано в доклада.

Срокът за завършване магистралата се фиксира на 15 май 2011 г. Изпълнителят се отказва от всички предявени до момента искове, свързани с удължаване на срока и приема възложителят да му изплати 32 млн. евро като крайна и пълна компенсация.

Дебатът в пленарната зала бе насъчен към това дали чрез решение на парламента депутатите трябва да определят как ще се разпределя бюджетът. Депутатите от левицата Петър Мутафчиев и Меглена Плугичева, както и Екатерина Михайлова от Синята коалиция и Корман Исмаилов от ДПС бяха против парламентът да взема отношение между страни, които се договарят. Според тях това е работа на правителството и не следва да се прехвърлят отговорности.

www.dir.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.