June
30

Около 1500 строителни фирми тази година няма да потвърдят желанието си да бъдат вписани в регистъра на Камарата на строителите в България.

Това прогнозира Светослав Глосов - новоизбраният й председател. Гласов каза това след първата си среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Според него в случая не става дума само за фалити, а за това, че повечето от компаниите ще прекратят дейността си заради ситуацията на пазара.

По данни от 2008 г., в регистъра са фигурирали над 5000 строителни фирми. Сто и един милиона лева остава да бъдат изплатени на бранша, обяви министър Плевнелиев. Той уточни, че по споразумението от края на миналата година с камарата са изплатени 147 млн. лева на строителните фирми.

По новия механизъм на разплащане чрез Българската банка за развитие от общо дължими 139 млн. лева, 34 млн. лева са платени, а за плащането на други четири милиона лева се обработват документите. Глосов съобщи, че освен тези задължения, фирмите очакват общините да им изплатят още около 150 млн. лева.

www.tbm2.net

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.