November
2

Тотален хаус е търсенето на имоти под наем в София най-вече когато трябва аз като брокер да търся имот под наем за мой клиент. Повечето агенции (да не кажа всички) когато отдават имот под наем с цена под 500 евро в София не желаят да работят с колеги, защото ще получат възнаграждение само от наемодателя, което обикновенно е в размер на 50% от месечния наем (еднократно разбира се). Когато обаче потенциалния наемател си търси сам без брокер от него се иска комисион в същия размер и така се формира възнаграждението на брокера (по 50% от всяка от двете страни) равно на един пълен месечен наем. Счита се, че възнаграждение по-ниско от 250 евро не е достатъчно за извършване на подобен род услуга като разходи за реклама, телефони, мобилни, транспорт и труд повечето агенции предпочитат да отдават под наем имотите на директни клиенти, които нямат свой брокер. Това обаче от своя страна ме кара да отказвам на клиентите, когато ми заявят търсене за наем под 450-500 евро, защото за тях ще бъде твърде неизгодно да заплатят комисион на мен като техен брокер намерил им желания имот и на колегата ми от другата страна предлагащ имота на пазара…

Неприятното за нас е, че в рекламите на колегите много често не се упоменава дали имота даващ се под наем може да бъде наеман от клиенти с личен брокер (тема за личния брокер очаквайте скоро) и си губим взаимно времето като си звъним с въпроса: “Този имот работите ли го с колеги?”

Така, че моля не се обиждайте ако ви откажем съдействие при подобно търсене:) Нищо лично…

2 Коментари

Неразбиращ 05.11.2007 @ 18:59

Нещата са точно така, както ги казваш. Системата за работа на агенциите за недвижими имоти трябва да се промени коренно, за да може и Негово величество клиента да е удовлетворен на 100 процента.
На Запад, никой не купува или не предлга имот без да е наел за това агенция за недвижими имоти. Тук в българия е точно обратното. Причината се крие в некомпетентността на брокерите от много фирми и големият процент комисион. Трябва да има унифициране на услугата и ясни критерии за наемане на брокери от фирмите.
Нямам никакво желание да наема бракер, без значение мъж или жена, който или която работи на домашни начала, имам предвид от кухнята на собствения си апартамент. то не че ако наемеш фирма можеш да си 100 процента сигурен, но вероятността да попаднеш на специалист е по-голяма.
Имам наблюдения от работата на вашата фирма и мога съвсем спокойно да кажа, че попадете в графата ми за фирми, на които спокойно бих поверил имота си.
Продължавайте все така. Доверие се гради трудно.
Поздрави!

“Нещата са точно така, както ги казваш. Системата за работа на агенциите за недвижими имоти трябва да се промени коренно, за да може и Негово величество клиента да е удовлетворен на 100 процента.”

Трябва много неща да се променят наистина:(
Въпреки, че е много спорно дали негово величество клиента винаги е с тази титла…:)

“На Запад, никой не купува или не предлга имот без да е наел за това агенция за недвижими имоти. Тук в българия е точно обратното. Причината се крие в некомпетентността на брокерите от много фирми и големият процент комисион. Трябва да има унифициране на услугата и ясни критерии за наемане на брокери от фирмите.”

Съгласен съм напълно, но всъщност една от причините да се търси начин да се избегнат услугите на агенциите е и в миналото преди 89-та година когато беше адски популярно предаването по първа програма “Направи си сам”:)))) Може би до някъде то беше актуално поради липсата на частен бизнес и предлагането на каквито и да е било услуги, но най-вече важи правилото ако можеш сам да свършиш нещо по-добре го свърши сам за да си сигурен, че ще стане както трябва. Супер! Обаче сигурен ли си наистина, че можеш да го свършиш сам:)? Както и да е този въпрос не беше насочен директно към теб (първия прописал в блога ни…ооооо благодарим за вниманието пропуснах го…от малък съм си такъв един…:))

“Нямам никакво желание да наема бракер, без значение мъж или жена, който или която работи на домашни начала, имам предвид от кухнята на собствения си апартамент. то не че ако наемеш фирма можеш да си 100 процента сигурен, но вероятността да попаднеш на специалист е по-голяма.”

Да ако работиш от гаража по-добре направо си остани вкъщи ако пък готвиш и работиш…ами стани готвач…но не и брокер! Има такива брокери за съжаление на всички… Да трябва да “започнеш от някъде”, но все пак…

Последния абзац не смея да го коментирам, но пък благодаря за оценката от все сърце! Имаме още много да се доказваме.

Благодаря и заповядайте отново ще отговаряме денонощно…е когато не спим разбира се:)

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.