October
14

Проектът автомагистрала “Люлин” в дати:На 3 август 1998 г. правителството на Иван Костов приема проект за финансиране изграждането на магистрала “Люлин”, който е включен в инвестиционната програма на правителството до 2001 г. Според проекта за проучването и строителството ще са нужни 351 млн.лв., които ще бъдат осигурени от държавния бюджет, фонд “Републиканска пътна мрежа” и заеми от Европейската инвестиционна банка. Според решението на кабинета проектът трябва да приключи до 2005 г. Предвижда се автомагистралата да е с дължина около 15 км и ширина на платното межу 33 м и 35 м и ще минава през селата Дивотино - Мало Бучино - Голямо Бучино - Суходол до Околовръстния път на София. Целта на проекта е пътя да се свърже директно пътен възел Даскалово с транспортни коридори номер 4 и номер 8, както и да се облекчи движението в южната част на София.

През есента на 1999 г. италианската фирма SPEA печели тър  по програма ФАР на Европейския съюз, организиран от Агенция “Пътища”, който включва предпроектнипроучвания и работни проекти за строителството на автомагистралите “Люлин” и “Струма”. Проектът ще се финансира по програма ФАР и ще струва около 3,2 млн. евро.

На 9 март 2000 г. министърът на регионалното развитие Евгени Чачев подписва с генералния директор на фирма СПЕА Франко Рапино възлагателен договор за изпълнение на “Проучване и проектиране на автомагистрала София – Кулата”. Фирмата изготвя и представя седем идейни варианта за трасе на магистралата /за удобство обозначавани с различни цветове/.

И продължението по дати от първоизточника на тази информация.

Всъщност идеята на магистралата е да се пренасочи по-голямата част от трафика на товарни и не само МПС-та, които не желаят да преминават през София, но го правят поради липса на друг маршрут като в момента това създава големи главоболия на живущите в кв. Княжево в столицата. Всички автомобили движещи се по главен път Е871 и неискащи да преминат през отсечката през Княжево където реално главен път Е871 и бул. Цар Борис III се сливат в едно и няма друг избор за достигане до околвръстния път на София където да завият на ляво и движейки се по околовръстното да избегнат още по-големите задръствания през големия град.С автомагистрала Люлин голяма част от този трафик ще се пренасочи към детелината оградена с жълто на горната извадка от Google maps където трафика ще може да се раздели на няколко посоки - към продължението на сегашния околовръстен път в посока гр. Нови Искър и северната дъга, в посока обратно към Суходол и Овча купел, в посока към Банкя и в посока към тунела на жк Люлин.На горната графика със син цвят е обозначен пътя на магистралата (която ясно се вижда успоредно на синята ивица) идваща от разклона преди село Драгичево.Какво се получава обаче когато трафика стигне до оградената със жълто детелина - пътя от многолентов се превръща в двулентов, но това не е всичко. С червено е отбелязана отсечката, която трябва да отвежда все пак всички, които искат да се възползват максимално от бъдещата магистрала и след това да влязат в София вместо по павирания и изпълнен със сфетофари бул. Цар Борис III по сравнително новия бул. Тодор Александров под който върви първия лъч на столичното метро. По тази отбелязана в червено отсечка обаче не се работи изобщо. Тя върви успоредно на бул. Добринова скала, който сега се казва бул. Петър  Дертлиев, а е най-познат като “околовръстното на Люлин”.

На горната снимка се вижда в по-близък план до къде е стигнал строежа на тази отсечка, а ако съдим по това, че днес е 14-ти октомври имаме основания да се тревожим, че до 15 май 2011 година всичко ще бъде готово за официалното прерязване на лентата…

И тъй като все пак снимките от сателит се обновяват вероятно само по 2-3 пъти в година през няколко месеца ние решихме, че най-сигурният вариант е да проверим на място и съответно не само проверихме, но и направихме един куп снимки от различни гледни точки за да разсеем всякакви неясноти, а такива не липсват, защото - потърсете в интернет или където и да е било на друго място информация за тази отсечка - няма да намерите към днешна дата…

Решихме за по-ясно да направим тези очертания по снимките за да няма неясноти кое къде е и къде била точно тази отсечка. Точно до черната стрелка на горната снимка е последната спирка на трамвай номер 8 в Люлин 5 дори част от релсите на колелото на трамвая за влезли в кадър също.

И още снимки и още и още и още и още…

Реално една част от трафика идващ от Е871 наистина изобщо няма да преминава през Княжево, който квартал така или иначе е извън околовръстното шосе на столицата, но все пак една огромна част от трафика, а именно около 20-30000 жители на град Перник, които работят в София ще предпочетат да използват удобната и бърза бъдеща магистрала за да достигнат до въпросната детелина (оградена в жълто на първата снимка) и от там да преминат през жк Люлин към тунела, а от там по бул. Тодор Александров да достигнат до центъра на София. Но докато тази липсваща отсечка не бъде направена ще се получат едни не по-малки задръствания от тези, които се получават сега, но в Княжево, защото пътя се стеснява изведнъж и сегашното кръстовище свързващо кв. Филиповци и жк Люлин не е пригодено в никакъв случай за подобен трафик, то дори се задъхва и сега… Моля цитирайте източника на тази информация -Бутикова агенция за недвижими имоти ТБМ2.

На горната снимка се вижда къде свърва широколентовият път част от бъдещата автомагистрала и към кое кръстовище ще се насочи трафика от автомобили, тирове, автобуси и т.н….

Вероятно не сме уцелили с точност до сантиметри пътя на магистралата очертан с тези червени линий, но с точност до метри е ок…+ - 5-10 метра са възможни корекции, но не това е най-важното… Да виждате някъде багери…!?

С червен цвят е очертан пътя на отсечката (минава зад този строеж), а по двулентовия бул. Петър Дертлиев ще преминава огромен трафик докато отсечката не бъде пусната, но за да се пусне по нея трябва да се работи, а до колкото виждаме…не кипи усилен денонощен труд. Моля цитирайте източника на тази информация -Бутикова агенция за недвижими имоти ТБМ2.

За да не бъдем голословни сме извадили малко информация от последния ОУП на столична община където също ясно се вижда какво се случва и коя отсечка от къде точно трябва да преминава.

Интересно нали? А не си ли задавате въпроса как нито една медия не е обърнала внимание на тази отсечка? Някакво своеобразно информационно затъмнение, липса на интерес или просто никой нищо незнае по тази тема? Според мен е по-малко от всичко. А защо ми се струва, че темата за АМ Люлин е почти през ден водеща новина във всички медии? “Премиера инспектира строежа на магистралата…” “Магистрала Люлин готова на 82%…” и т.н. Ами супер…ама за какво ще ни е тази магистрала ако преместим задръстването от едно място на друго? Разбира се когато северната дъга на околовръстния път бъде завършена нещата ще изглеждат по съвсем друг начин, но това всички знаем, че ще се случи след поне още няколко години. А до тогава какво? С противогази в района на детелината при жк Люлин? Моля цитирайте източника на тази информация -Бутикова агенция за недвижими имоти ТБМ2.

На снимката по-долу е кръстовището преди люлинския тунел, което също ще се натовари доста ако някога наистина тази отсечка бъде започната и съответно завършена, но така или иначе това е доста по-приемлив вариант от колкото скромното кръстовище на околовръстния път където свършва бъдещата магистрала при Люлин 5. Моля цитирайте източника на тази информация -Бутикова агенция за недвижими имоти ТБМ2.

Вижте още около 90 снимки на липсващата отсечка.

Продължението на разказа - част II
Продължението на разказа с видео - част III
Моля цитирайте източника на тази информация -Бутикова агенция за недвижими имоти ТБМ2.

23 Коментари

Много добър материал, адмирации за вложения труд и перфектното онагледяване.

Интереснооооо ок

Благодаря за оценката! Наистина снимахме от много различни места за да се добие цялостна картина за положението, но тъй като имаме още страшно много снимков материал най-вероятно темата ще има продължение и ще качим още много, много снимки :)

Миглена 15.10.2010 @ 0:28

Изпратете материала на Столична община и на националните медии, за да придобие гласност казуса.

Авторът има “добре” за материала.
Предполагам се досещате, че най-вероятната причина да се бави трасето до тунела е отчуждаването на терените. Тоест хора, които навремето “случайно” са разбрали откъде ще мине пътя и са си купили парцели за по 50 стотинки, сега искат милиони…

Правителството се опита да въведе ясни критерии за оценяването на имотите при отчуждаването им за държавни нужди и обвърза компенсациите на собствениците с пазарните цени. С поправки в Закона за държавната собственост за първи път се дава определение на т.нар. равностойно парично обезщетение, което трябва да получи всеки гражданин или юридическо лице, ако собствеността му бъде отнета заради изграждането на инфраструктурни обекти!

браво 15.10.2010 @ 12:04

страхотен материал! браво за положеният труд!

Ми… то кръстовището преди тунела и сега е много натоварено. Когато времето е лошо, има задръстване до Домко чак. Колите минават бавно откъм Домко, защото трамвайната линия е разбита.Ако откъм неизградената отсечка има огромни задръствания, колите ще се пръснат по другите улици, включая малките квартални.

В тунела стават балкански истории - карат по линиите на трамвая, бибикания, простотии… Абе… добре, че има метро поне. То май ще е една от целите на идващите?

Ако се направи нещо по въпроса с тунела може да се пооблекчи трафика. Трудно би се получило, но все пак не е невъзможно тунела да стане на две нива по същия начин по който има идея бул. Евлоги Георгиев да стане на две нива. Или както ще се случат нещата на лъвов мост след няколко години - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=496634

Над тунела реално няма нищо освен един мост свързващ по облагородената част на западен парк с по-дивата му част - този свързващ мост може да се издигне на по-високо ниво и всичко да си е по-старому, но това ще струва пари, ще се заточат едни конкурси, едни договори и едни анекси към тях…

Поздравления за труда.

Чудесно си онагледил тази недомислица

Поздравления за труда

РОСИЦА МИЛУШЕВА 26.10.2010 @ 16:11

Здравейте аз съм собственик на парцел на Добринова скала. Аз не съм уведомена все още за този проект .

Здравейте Росица,

поинтересувайте се за новия ОУП (Общ Устройствен План) на столична община и там ще можете да видите от къде ще преминава трасето по проект. Ние сме извадили някои достатъчно информация и сме я онагледили в блога би трябвало да можете да се ориентирате. Но Добринова скала обикаля целия Люлин, а отсечка е проектирана само в участъка от Люлин 5 до Люлин 7 ако парцела ви е там и има лице на бул. Добринова скала (с ново име Д-р Петър Дертлиев) значи вероятно ще ви уведомят. Освен ако адреса, който имат не съвпада с настоящия ви адрес….

РОСИЦА МИЛУШЕВА 26.10.2010 @ 21:03

Благодаря Антон че ми отговори.Парцела ми се намира в Люлин-7.На 20 метра от спряния строеж горе на снимката която си посочил.От шест месеца обикалям по инстанциите и ме прехвърлят от една в друга.Няма започнала процедура по отчуждаване на имотите по тази отсечка.НЯМА ПАРИ това е отговорът.Освен това получих писмо от общината,че срока на реализацията на тази отсечка е 15 години.Но от кога тече този срок трябва сама да гадая.Има и още една версия от архитект в общината и тя е, че до май 2011 трябва да се движат автомобилите.Незнам на кого да вярвам.Просто живея в България и трябва да приема нещата, че никой нищо незнае.

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-rosen-plevneliev-Avtomagistrala-lulin-7235450?nt=4

Според новия график самата магистрала Люлин в основния и участък от Драгичево до кръговото при Люлин 5 трябва да е напълно готова до 15 май т.е. след малко повече от половин година. Но това според мен по никакъв начин не касае тази отсечка, защото тепърва трябва да се бутат къщи…а както казваш не е започнала дори процедурата по отчуждаването на земите… Въобще…ще си имаме една магистрала…поне хората от Княжево ще са щастливи, че вече задръстванията ще са в Люлин :(

От Русе съм, проблемът не ме касае. Тръгнах да се информирам от Гугъл за тази прословута магистрала и се натъкнах на този блог. Искам само да изразя възхищението си от интелекта, старанието на автора на блога (материала), ентусиазма му, желанието да постави проблема и да търси разрешаването му. Наличието на такива хора като него ме кара да вярвам, че България ще я има. Бъди жив и здрав!!!

И аз Ви поздравявам за положения труд,ние имаме земя в 6-ти микрораьон и от години ни говорят че през нащо място ще минава този път но кога ще ни обезщетят никой не казва,а ние си плащаме данъци дори и такса смет,ако някой може да ни каже към кого точно да се обърнем…..до сега водим безконечни преписки с столична община без резултат….пращат ни в община Люлин…в община Люлин нищо не знаят….Българска работа….като гледам снимките пътя ще минава през нащо място,но кога????
Още виднъж Ви поздравявам!

Здравейте - добър анализ - само да потчертая (може би и да повторя част от зсключенията):

- Най-търсеният ефект с тази магистрала е да се отклони транзирния трафик от границите на гр. София. Към афтомобилите, които преминават транзитно и не желаят да влизат в града, са принудени да го правят, защото нямат алтернатива.
- Липсата на тази отсечка, може и да не е толкова фатална за хората, които искат да ползват метрото - само се паркират преди тунела и хващат влакчето. Тук идва още един голям проблем за Люлинци. Паркингите около метрото са СМЕШНИ - живея в Люлин 8 (точно до метростанцията) и през деня не остава място за паркиране дори и в градинките :|. Пренасочат ли се още 1000-1500 коли около Люлинските метростанции, ей тогава ще го закъсаме яката.
- Последно: дори да се направи въпросната отсечка до тунела на Люлин - той и в момента не разполага с необходимия капацитет да осигури придвижване в пиковите часове.

Бай Владо 17.11.2010 @ 14:53

Не смятам ,че трафикът от Перник към София ще се пренасочи генерално по тази магистрала тъй като се влиза доста в страни спрямо София и не е удобна за работещите перничани в София,но че ще има проблеми в Люлин- то е ясно ! Още един проблем за пътуващите транзит от Европа за Европа е и светофарът на околовръстното до Мосю Бриколаж. Там и сега си е голяма тапа, която обезмисля бързият транзит ,който осигурява магистралата. Но най-важното ,което ще се случи след пускането и ще бъде падане на цените на жилищата в Люлин и вдигане на цените на имотите покрай магистралата , та чак до с. Дрен , Радомирско.

http://dnes.dir.bg/news/trafik-Avtomagistrala-lulin-dragichevo-7474388?nt=6

За завършването на пътния възел при Драгичево и облекчаването на трафика са нужни 17 дни. Това заяви в предаването „Седмицата” по Дарик регионалният министър Росен Плевнелиев.

Причината за километричните задръствания в този участък е стеснение на строящата се магистрала „Люлин”.

Ако температурите паднат драстично, полагането на изолация на пътя ще бъде затруднено. Плевнелиев бе категоричен, че до 20 декември ще има пуснати нови участъци от пътя, а ако температурите се задържат над обичайните за зимата, отсечката може да бъде завършена и до края на годината.

„Изолацията започна да се полага вече, защото времето е хубаво. На нас ни трябват точно 17 дни, за да направим изолацията. Валежите не ни пречат, ниските температури ни пречат. Пътната агенция разработва вариант с изпълнителя за друг тип изолации, които да стават зимата”, каза министърът.

До края на годината искаме тази магистрала да я пуснем по нея да се движат коли. До 20-и декември ние ще пуснем нови участъци от този пътен възел, посочи още Плевнелиев.

Божинов 29.11.2010 @ 22:11

Поздрави за материала. Честното ми лично мнение е, че този план не е добър. Мислил съм по въпроса и ми се струва, че продълженито на АМ Люлин трябва да се свърже и с края на бул. Ал. Стамболийски и потока от Перник да не отива само в тунела, пък и населението на кв. Люлин да има трета връзка с центъра. В противен случай и тунела и Сливница след Орион ще се задръстят.

AТенева 16.05.2011 @ 13:04

Поздравления за материала!
Подкрепям и коментара на г-н Божинов, “продълженито на АМ Люлин трябва да се свърже и с края на бул. Ал. Стамболийски и потока от Перник да не отива само в тунела, пък и населението на кв. Люлин да има трета връзка с центъра. В противен случай и тунела и Сливница след Орион ще се задръстят”.

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.