October
18

Кратък диалог през 2007-ма година:

- Колко искаш за този имот?

- 150 евро на кв.м. за по-малко не съм съгласен.

Кратък диалог през 2010-та година:

- Колко даваш за този имот?

- Повече от 35 евро на кв.м. ми се струва нерентабилно.

Обърнете внимание кой задава въпросите и кой отговаря преди и сега. Наблюдава се коренна промяна в поведението както на собствениците на недвижими имоти така и във вземането на решения от страна на купувачите през последните две години на пазара на недвижими имоти. Парцелите и земеделските земи бяха на особена почит, но времената се менят, а с тях и цените. Посоката на долу в движението на цените се изрази в ясна тендеция, която обаче всички знаят, че не може да продължи още дълго. Кога точно ще се достигне дъното и дали вече то не е достигнато е въпрос  на който много експерти изказват все различни мнения.Съществува обаче една чудесна възможност, която е абсолютно независима от състоянието на пазара за бърз отговор на въпроса - това ли е цената на имота ми и мога ли да го продам бързо, веднага и сега? Тази възможност получиха и собствениците на 8000кв.м. в село Ковачевци община Самоков област София, които макар и трудно се съгласиха да обявят имота си на частен търг, който ще приключи в най-лошия случай след 45 дни.

Условията са прости: ако на търга се яви само един кандидат купувач той ще получи възможността да сключи предварителен договор за покупката на имота на първоначално обявената цена  от 6 евро на кв.м. В случай, че се явят повече кандидати ще се организира търг с явно наддаване условията за който ще можете да научите от сайта на бутиковата агенция организатор на търга.

Най-интересната част от този търг е допустимата опция - “КУПИ СЕГА”, която дава възможност на купувача да избегне напрежението и да купи имота преди търга като по този начин да лиши другите купувачи от какъвто и да е било избор, но в замяна плаща по-висока от обявената цена. В този случай провеждането на търга отпада и всички записали се за него получават известие, че той е приключил преждевременно. Хитър ход от който вече се възползваха някои купувачи купили имоти обявени на търг от ТБМ2. Освен това за участие в търга не се изисква да се депозира предварително 10% от първоначално обявената цена и в същото време не е задължително крайната цена след спечелването на търга да е налична в пълен размер само до няколко работни дни - все условия свързани с продажбата на имоти обявени на публична продан. При частният търг тези задължителни условия отпадат дори само поради факта, че имота не е ипотекиран и продажбата му не е принудителна. Тогава защо е търг, а не свободна продажба ли? За да се случат нещата за по-малко от два месеца и всички да си спестят играта на нерви, която при свободната продажба може да продължи и повече от две години, а ако нервите на участниците са здрави са възможни рекорди… Информация за този търг може да  получите на телефоните на бутикова агенция за недвижими имои ТБМ2.

Село Ковачевци се намира в Област София и община Самоков на 39км от София от идеалния център на столицата,  26км от Самоков,  35км от Боровец и на 31км от Сапарева баня и 42км от Дупница и на също толкова от самия връх Мусала в Рила. От идеалния център на София до центъра на село Бистрица са 16,6км, колкото между впрочем е и разстоянието от центъра на София до центъра на Банкя. От село Бистрица до село Ковачевци са 21,1км. Разстоянието от центъра на София до село Ковачевци се преминава с автомобил за около 50 минути.

Цените на парцелите с квадратура над пет декара в с. Бистрица се предлагат за около 50 евро на кв.м. същите в съседното с. Железница пък са доста по-изгодни и са със средна цена около 20-23 евро на кв.м. В съседното на Ковачевци село Ярлово парцелите се предлагат за около 12 евро, а в село Поповене  са по 18 евро на кв.м.  като предлагането е силно ограничено. В село Беличин и село Белчински бани цените са малко по-високи, за квадратен метър там местните жители искат по около 30 евро заради лековитата вода с която е известен района. В Ковачевци средните цени се движат в рамките на 15 евро за кв.м. и този търг дава възможност за покупка на цена с 2/3 под офертната за района.

Първоначалната цена на кокретният имот от шест евро на квадратен метър е повече от справедлива, а дори вече има задание за промяна предназначението на земята като подробния устройствен план ще спази следните нормативи < 40% плътност на застрояване, < 0.8% интезивност на застрояване, озеленена площ минимум 50%, максимална височина 7 метра.


На по-малко от 500 метра от селото се намират двата имота. Единият е с площ от 3500 кв.м. а другия е 4500кв.м. двата имота са съседни и по форма са правоъгълни. Категория на земята при неполивни условия - Седма. Вижте кратко видео филмче за имота и още едно филмче.

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.