March
6

 

Както винаги сплотения екип на бутикова агенция за недвижими имоти ТБМ2 имаше ангажименти и през почивните дни, но не винаги служебните ангажименти са свързани само с работа. Много често в работата на брокера се преплитат - пътуването и удоволствието така както беше и сега. Свикнали сме да шофираме по цял ден из улиците на София, но те са ни омръзнали и просто рутинно преминаваме по светофарите и кръстовищата всеки ден. Когато обаче се наложи да посетим някои обекти извън града тогава е доста по-приятно.

Горни Окол е село в Западна България. То се намира в Община Самоков, Софийска област. Село Горни окол се намира на на 45км от София, 26км от Боровец и на 17км от гр.Самоков Разположено е в източната част на Плана планина, край малката Вуйна река (наричана още Околска река), приток на Искър, на височина около 950 м. Климатът е умереноконтинентален с планинско влияние. Канеленоподзолисти и кафяви горски почви са характерни за района. Сведения за селото има в османския регистър от 1576 г. Предполага се че на днешното място е заселено след чумна епидемия.

Килийно училище е открито в селото преди 1835 г., начално - преди Освобождението през 1878 г. Запазена е църквата “Свети Пророк Илия”, строена на два етапа, вторият през 1857 г.. Църквата е зографисана богато отвътре от един от най-видните представители на Самоковската художествена школа, Никола Образописов, чиито стенописи красят още Бельовата църква и Метоха в град Самоков, Рилския манастир и други. Негов помощник при зографисването е синът на прочутия български художник Захари Зограф, бъдещият голям общественик Христо Зографски. Църквата е национален паметник на културата с архитектурна и художествена стойност.

Източно от селото на естествено защитено място, наричано още Градището, има останки от крепост с три пояса стени с кули и ровове, а непосредствено до него (южно и източно) - следи от голямо селище. Тук са намирани много фрагменти от керамика, тухли и керемиди, стъклени и метални предмети и монети, които позволяват да се определи времето на съществуването му - Х-XII в.

Тези прекрасни изгледи въпреки мъглата и не до там слънчевото време са заснети от един парцел разположен точно над селото. Собствениците му са решили да се разделят с него, което пък отваря възможности за някой предприемач. Само срещу 27 евро за кв.м. може да се купи този прекрасен парцел от 1500кв.м. А тази стара къща, която също се продава се намира в центъра на селото има идеален четириъгълен двор, който се вижда от сателитната снимка в офертата за продажба.

Както вече споменах по-горе село Горни окол се намира на около 45км от центъра на София и само на 26км от курорта Боровец, който е едно прекрасно място за почивка както през зимата така и през лятото.

Това е една от пистите на Боровец, която в късния следобяд не беше кой знае колко натоварена.

А това е сателитна снимка на къщата и нейния четириъгълен двор с лице около 40 метра на улицата.

Преди време и съседната къща е имала такъв вид, но сега е ремонтирана и изглежда далеч по-добре (къщата с бялата мазилка вляво на долната снимка).

Винаги е добре когато имаш добри съседи (къщата на долната снимка в дясно)

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.