May
16

По повод темата и изказванията на Волфганг Аман за евентуалните публично частни партньорства между държавата и частни инвеститори, които да строят жилища с цел отдаването им под наем на по-ниска от пазарната цена бихме добавили още някои неща освен казаните в ефира на ТВ7. Цифрите, които се цитират от г-н Аман - Швейцария има дял от 69% от общия жилищен фонд, или най-висок сред пазарите, включени в проучването. Тя е следвана от Германия с 52%, Холандия с 43% и Австрия с 41%. А в България видите ли били само около 9% отдадените под наем жилища. Незнам дали усещате опита за манипулация, но база за сравнение изобщо няма между България и гореизброените страни по ред причини.

Първо в Швейцария цените на имотите и за продажба и за под наем са на космически цени, а освен това не всеки може да си купи недвижим имот в Женева или Цюрих поради законови ограничения. Наплива на емигранти към Германия, Холандия и Австрия съвсем не може да се сравни с такъв към България, а голямото търсене на жилища винаги вдига тяхната цена. Освен това България е една от водещите страни по собственост на недвижими имоти на глава от населението. Около 80% от българите притежават собствен недвижим имот, което променя драстично нещата с търсенето на жилища под наем.

Пазара на жилища под наем е в тотален срив и ако в него се намеси и държавата ще стане наистина смешно. Ако сега можеш да си наемеш гарсониера в София за 200лв за колко ли ще можеш да си намериш ако има и “държавни наеми”? Може би за 90лв!? А държавата на какви цени ще отдава тези жилища ако трябва да са по-ниски от пазарните, защото ако не са по-ниски се обезмисля печеленето на държавни поръчки… 50лв, 40лв или колко!?

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.