July
30

Неотдавна имах възможност да разгледам новозавършен апартамент за продажба във Виена. Жилището се намираше в комплекс с контролиран достъп в най-скъпата част на града и се продаваше с поставени подови настилки, идеално равни стени с бял латекс и баня с поставени плочки и санитарен фаянс. В случая ще се въздържа да коментирам цената, защото всеки паралел със софийския пазар означава да съпоставяме несъпоставимото.
София още е далеч от всяка европейска столица и като инфраструктура, и като заобикаляща жилищна среда, и като строителство и довършителни работи, и като поддръжка на сградите. С две думи - откъм качество на живот хич ни няма. Не е чудно, че пазарът на жилища най-после е на път да си намери майстора. Естествено - в лицето на купувачите, на които им омръзна да слушат, че ако днес не купят, утре ще е много по-скъпо.
Какво се случи на имотния
пазар досега? Вътрешната миграция и нагласата на българина да има „нещо свое” помпаха цените на жилищата в София. Чужди инвеститори, привлечени от поредния „горещ пазар”, купуваха жилища в строеж, за да ги препродадат на двойна цена. Не на последно място цените хвърчаха и заради коментарите, колко ниски са те у нас.
Какво се случва на имотния пазар сега? Чуждите купувачи усетиха, че времето на големия бум отминава и се изтеглят от пазара с прилична печалба. Високата инфлация отрезви клиентите на банките, които мислеха, че доходите им ще растат главоломно. Строителната машина обаче се завъртя и нарастващото предлагане на нови жилища тепърва ще се усеща. Е, не е чудно, че пазарът върви към отрезвяване, а брокерите говорят за корекция на цените. А съпоставките с Виена нека ги оставим за някое следващо десетилетие.

Източник: в.Пари

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.