March
1


Легендите за появата на мартеницата са много. Една от тях гласи, че когато хан Аспарух побеждава византийските войници, той пише писмо за победата си и го вързва за крака на една птица с бял конец. Докато лети обаче, птицата е забелязана от византийски войници, които стрелят по нея и я раняват. Въпреки че е ранена, тя пристига успешно в българския лагер, но белият конец вече е обагрен отчасти в червено от раната. Митът гласи, че така възниква мартеницата, която се носи днес.

Според други легенди мартениците са наследство от траките, коренното население на днешна България в древността. Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана “лошотия”, която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от злобата, от болестите и от уруките.

В миналото някои смятали мартеницата за амулет, който предпазва хората, добитъка, къщата и цялото стопанство от “злите сили” на отиващата си зима. На някои места я наричат “урочница”, защото се вярвало, че предпазва от “лоши очи” и от уроки. От друга страна, обаче, червено-бялата нишка по магически път стимулира плодовитостта, според фолклорните представи. По-образно и метафорично звучи вярването, че мартениците развеселяват баба Марта.

Бутикова агенция за недвижими имоти ТБМ2 пожелава на всички свои клиенти месец март и настъпващата пролет да им донесе много късмет и успешни сделки!

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.