May
26

На покупките на жилища на първи етаж вече ще се гледа с други очи след като България беше разтресена от най-силното земетресение през последните около 25 години. Вече се усеща промяната в нагласите за покупка на жилища на високите етажи особено след последните новини. Хората от столицата започнаха масово да отиват на почивка, да отиват при роднини в други населени места, да отиват по вилите си само и само да не са в блоковете.

Земетресението може да се отрази на пазара на недвижими имоти само по един начин - повишено търсене на жилища на по-ниски етажи, намалено търсене на жилищата на етажи по-високи от 6-ия, рязък спад на цените на жилищата във високите ЕПК блокове от седми, осми етаж на горе, повишен интерес към покупката на къщи и пренасочване на търсенето от големи по площ апартаменти към къщи.

Ето къде можем да следим за силата на земетресенията.

Практически съвети, които трябва да следвате, ако почувствате силен земен трус:

Не се паникьосвайте и не хуквайте да бягате напосоки; Не трябва да напускате сградата, в която се намирате, освен ако можете да излезете на открито до 10 секунди;

В никакъв случай не тръгвайте да бягате по стълбите или с асансьора. Това може да е смъртоносно;

Заемете най-безопасното място в помещението в което сте - под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло;

Ако сте на улицата застанете далеч от сгради и далекопроводи;

Ако земетресението ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте;

В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство;

След затихването на земетресението напуснете по най-бързия начин сградата, като преди това изключете тока, газта и водата.

Един коментар

Истината е, че много хора започнаха да се оглеждат да за апартаменти на 1-2 етаж, които попринцип до сега не се предпочитаха особенно много. В голяма степен това се дължи и на земетресенията който разлюляха преди няма и месец София и Перник. Освен, че хората се преориентираха към ниските етажи, сега още повече се търсят тухлени кооперации, защото се смятат за по-надежни от панелните блокове.

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.