August
8

Кризата на жилищните пазари по света явно не оказва особено голям ефект върху цените, които най-богатите плащат за имотите си.
Според проучване на 10-те най-скъпи улици с жилища в света, изготвено от сайта за новини и анализи Wealth-Bulletin.com, на първо място се нарежда Avenue Princess Grace в Монако. Сделките с имотите, които се намират по протежението на булеварда, се сключват на цени до 41 млн. долара независимо от факта, че повечето от тях представляват доста скромни четиристайни апартаменти. В действителност топапартаментите се продават за невероятните 190 хил. долара на кв. м.
На второ място в класацията на най-скъпите улици в света е Severn Road, която е разположена в най-високата част на мегаполиса Хонконг. Там най-добрите имоти с панорамна гледка към града се продават на средна цена от около 120 хил. долара на кв. м.
Трета в престижната листа е Fifth Avenue в Ню Йорк. Ако някой планира покупка на първокачествено жилище там, трябва да приготви за целта 80 хил. долара за кв. м.
Четвъртото място се заема от Kensington Palace Gardens в Лондон. Тази улица често е наричана улицата на милиардерите и най-престижните жилища на нея се продават за 77 хил. долара на кв. м.
Пета в класацията е Avenue Montaigne в Париж. На булеварда се намират и едни от най-скъпите магазини в града. За покупката на квадратен метър жилищна площ на тази улица са необходими 54 хил. долара.
Шестата най-скъпа улица в света е и най-скъпата улица в Москва. Цените на жилищата по известната като златната миля “Остоженка”, достигат 40 хил. долара за кв. м. Само през последната година те са се повишили с поне 50%. Много от руските милиардери притежават апартаменти на тази улица, която се простира покрай река Москва.
На седма позиция е лъкатушещата Via Suvretta в ски курорта Сейнт Мориц. Жилищата на най-скъпата улица в Швейцария се продават за около 38 хил. долара на кв. м. Много известни милиардери притежават ваканционни жилища тук, сред които индийският магнат Лакшми Митал и настоящият италиански премиер и бизнесмен Силвио Берлускони.
На улица Carolwood Drive в Бевърли Хилс, която е на осмо място, се намират някои от най-луксозните жилища в Америка, включително имението Fleur de Lys, с архитектура, която наподобява тази на Версайския дворец и цена в момента от 125 млн. долара. Повечето от останалите имоти на улицата се продават за 30 хил. долара на кв. м.
Девета в класацията е Wolseley Road в Сидни, където цените стигат 28 хил. долара за кв. м. Сред причините за високата цена е и фактът, че жилищата на тази улица се радват на едни от най-красивите изгледи към пристанищния мост и операта.
Последна в класацията на най-скъпите улици в света е Altamount Road в Мумбай. Тя успя да си извоюва това място, след като най-богатият човек в Индия, Мукеш Амбани, съобщи миналата година плановете си да построи жилищен блок на улицата, който ще струва около 1 млрд. долара. Цената на апартаментите в него ще е около 25 хил. долара за кв. м.

Топ 10 на най-скъпите жилищни улици в света

             Улица                    Град                 Цена на кв.м в хил. $
1. Avenue Princess Grace   Монако                            190
2. Severn Road                  Хонконг                           120
3. Fifth Avenue                  Ню Йорк                             80
4. Kensington Palace Gardens Лондон                         77
5. Avenue Montaigne          Париж                               54
6. Остоженка                    Москва                              40
7. Via Suvretta                  Сейнт Мориц                     38
8. Carolwood Drive          Бевърли Хилс                     30
9. Wolseley Road                Сидни                              28
10. Altamount Road            Мумбай                            25

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.