April
26

Дежавю (също „дежаву“) (на френски: déjà-vu; буквално вече видяно) е преживяване, при което човек се чувства сигурен, че вече е виждал или преживявал някаква нова ситуация (човек усеща, все едно, че дадена случка вече се е състояла или се е случила неотдавна), въпреки че точните обстоятелства около предишната ситуация са неясни. Този термин е въведен от френския психолог Емил Буарак (1851-1917). Една от хипотезите гласи, че дежавю се дължи на химичен дисбаланс на мозъка. Това е официалната научна теория. По принцип дадена ситуация в настоящето се обработва в определена част от мозъка. Ако настояща случка неволно попадне в частта на мозъка, обработваща спомените, ние изживяваме дежавю. Случващото се получава „привкус“ на спомен и ни изглежда, че идеално знаем какво ще се случи. Друга хипотеза твърди, че дежавю се дължи на по-бързо обработване на информацията с погледа, отколкото съзнанието.

Третата хипотеза е пряко свързана с недвижимите имоти според брокера Антон Илиев, който твърди, че дежавю на пазара на имоти има всеки ден и при това то се изживява буквално от стотици брокери. Това в кръга на шегата, но не съвсем, защото наистина повтарянето на случки при работата с покупко-продажба на имоти е твърде често…не прекалено често срещано “явление”. Брокерите са принудени да повтарят едни и същи неща, но на различни хора и понякога по пътя на рутината забравяме кое на кой сме потретили и на кой сме забравили да кажем ежедневното си “дежавю”, но в кавички. Повтарянето на едни и същи неща понякога ни отегчава, друг път ни прихваща синдрома на папагала, а трети път ни кара да си мислим, че сме учители по психология и дъвчем едни и същи 20-ина уроци.

Безспорно е обаче - от синдрома на папагала измъкване няма и това е така, защото имотите и хората са винаги различни, но за тяхната реализация пътищата са все едни и същи. Картата по която се ориентираме се актуализира от време на време, но софтуера ни се “ъпгрейтва” автоматично и продължаваме да повтаряме едни и същи уроци като папагали отгледани в класната стая.

Ако имота ви се намира на последния етаж в седем етажна жилищна сграда без асансьор не разчитайте на врачки, карти таро, комшията пенкилер или роднината банкер, етажа на имота не можете да промените, а също така не можете да си монтирате асансьор до седмия етаж или поне ще ви излезе доста солено… Единственото, което можете да промените за да си намерите купувач е да промените цената на имота си. Естествено ако вашия брокер е направил всичко възможно от презентационна гледна точка през последните два месеца. Същото условие важи и за всички жилищни имоти на партерен етаж както и за всички, които нямат огледи от месеци.

Всеки случай е индивидуален до голяма степен, но при различните хора времето за осъзнаване на реалността е различно и то варира в големи граници от няколко дни до няколко години особено що се касае до продажбата на имоти. Папагалите Ара макао имат живот над 60 години колкото е и експлоатационния срок /по документи/ на панелните апартаменти преди да се санират цялостно. И на теория и на практика един папагал живеещ в клетка в панелен апартамент в Овча купел би могъл да повтаря на собствениците си, които са и собственици на жилището - “Продавайте сега, защото утре няма да получите цената, която ви се предлага днес…продавайте сега, защото утре няма да получите цената, която ви се предлага днес…продавайте сега…”

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.