May
26

Когато купувате имот с ипотечен кредит е необходимо да разполагате с ваши лични средства, които в най-добрия случай трябва да бъдат поне 10%-15% от цената на имота. Добавете нотариалните такси по прехвърлянето на имота, 2.5% от цената на имота - местен данък (за София), комисион за брокера 2.5% от цената на имота, такси по отпускането на ипотечния кредит 1.5% от размера на кредита, средства за ремонт и довършителни работи ако имота, който ще купите не е завършен до ключ. Ако купувате двустаен апартамент в София минималната сума за самоучастие с която трябва да разполагате ако имота, който ще купите е с цена до 40000 евро би изглеждала така:

Минимум 10% за предварителен договор - 4000 евро
При кредит от банката в размер на 36000 евро - такса усвояване в банката е средно около 1.5% или това са 540 евро.
Комисион за агенцията 2.5% от цената на имота - 1000 евро.
Нотариални такси и местен данък според договорките с продавача на имот, но в най-лошия случай ако вие ги платите изцяло са около 3.5% върху цената на имота или в случая 1400 евро.
Според банката и нейната оферта към вас за ипотечен кредит най-често се заплащат от вас допълнително - застраховка на имота, застраховка живот и задължително оценка на имота преди отпускането на кредита, които добавят към вашите разходи още около 400лв.
Обикновенно ремонта на купения имот е задължителен и там можете да заделите средства според необходимите за ремонт неща в най-лошия случай - основен ремонт на банята - 3000-6000лв според вида на материалите, които вложите. Смяна на дограмата на имота ако говорим за двустаен апартамент според вида на дограмата, но около 3000лв. Ако се налага и полагане на настилки нещата се оскъпяват още.
Равносметката до тук е около 14000лв разходи около покупката на имота с кредит и ако се налага ремонт още поне 6000лв.

Не трябва да се подминава факта, че ако решите да купувате панелен апартамент (горния пример е за тъхлен или ЕПК апартамент където финансирането на банките е около 90%) банките няма да ви отпуснат 90% от оценката на имота, а по-всяка вероятност не повече от 70-75% от оценката. Това означава, че трябва да помислите за по-голямо самоучастие и вместо 10% то би нараснало до 30% или в гореописания случай  ако оценката на двустайния апартамент е 40000 евро то само за предварителен договор ще са ви необходими около 12 000 евро лични средства. В този случай остава “успокоението” за по-малкия ипотечен кредит - 28000 евро и съответно малко по-ниските такси около неговото отпускане, но те бледнеят на фона на 30-те процента капаро.

Как се организира оглед на недвижим имот?

10 съвета от ТБМ2 при покупка на първо жилище

Пазарлък за имот

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.